Algemeen
Oorlog in Oekraïne duurt voort
De oorlog in Oekraïne duurde het hele jaar voort en de behoefte aan opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne bleef groeien. Het gemeentebestuur heeft haar verantwoordelijkheid genomen door extra opvang te organiseren voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente ontvangt een specifieke uitkering met normkosten per beschikbaar bed, waarmee zij ruim uitkomt. De verbouwingskosten dekt het Rijk volledig.
Van februari tot en met juli verbleven zo'n 100 Oekraïners in de noodopvang aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam-Duivendrecht. Vanaf juni gingen zij stapsgewijs over naar de opvang in Entrada 700. Deze locatie kan open blijven tot minimaal eind 2025. De opvang in het centrum in Ouderkerk aan de Amstel in het voormalig Rabobankgebouw bleef open tot 1 augustus voor ongeveer 45 Oekraïense vluchtelingen. Ook zij gingen grotendeels over naar Entrada 700. Ook hebben een tiental particulieren Oekraïense vluchtelingen thuis opgevangen, waarbij de gemeente hen ondersteunt.
Tekort aan opvang voor asielzoekers
Daarnaast kampt het Rijk met een flink tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Het Rijk deed een dringend beroep op gemeenten om ook extra opvangplekken te organiseren voor asielzoekers. Het beeld dat bleef hangen van de zomer van 2023 waren de honderden asielzoekers die in de buitenlucht overnachtten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Met de Veiligheidsregio en de gebouweigenaar organiseerde de gemeente 150 en later 250 opvangplekken voor asielzoekers aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam-Duivendrecht, van februari tot juli. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) financierde alle door de gemeente gemaakte kosten.