Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

In het bovenstaande thema hebben we het volgende speerpunt:

Speerpunt: Stimuleren van het cultureel klimaat

Doelstelling

Iedere inwoner in de gemeente moet de kans krijgen zijn of haar creatieve talent te ontdekken, ontwikkelen en ontplooien.

Wat wilden we doen?

  • Continueren van cultuurcoaches middels de 'Brede Regeling Combinatiefuncties', mits het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze regeling doorzet vanaf 1 januari 2023.

  • Onder de aandacht (blijven) brengen om middels het Jeugdfonds Sport&Cultuur deel te kunnen nemen aan het culturele aanbod in de gemeente.

  • Afhankelijk van de uitwerking van het coalitieakkoord wordt bepaald of een cultureel project in het kader van diversiteit en respect zoals Elieser kan worden georganiseerd.

Wat hebben we gedaan?

  • De Brede Regeling is doorgezet via de Brede SPUK, waardoor de Cultuurcoaches behouden konden worden. Er zijn zowel in Ouder-Amstel als in overige Amstelland gemeenten muzieklessen en lessen over de historie van de gemeente gegeven aan kinderen op basisscholen.

  • In het derde kwartaal van 2023 waren er vijf aanvragen goedgekeurd door het Jeugdfonds Sport en Cultuur op het gebied van cultuur. Er zijn aanvraagformulieren uitgedeeld bij de scholen, banners opgehangen bij CTO en SVO en tijdens de Nationale Sportweek is er extra aandacht aan besteed.

  • Het project Elieser heeft plaatsgevonden op drie basisscholen. Er zijn lessen gegeven over diversiteit en respect en een aantal klassen waren ook onderdeel van de herdenking van Elieser op 't Kampje. Daarnaast is er een REBUP krant uitgebracht door de kinderen zelf en deze is huis-aan-huis verspreid.

Doelstelling

Alle inwoners kunnen deelnemen aan lokaal of regionaal aanbod op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed.

Wat wilden we doen?

  • Uitwerken hoe de lokale en regionale culturele infrastructuur toegankelijk gehouden kan worden binnen de bezuinigingsopgave met zo veel mogelijk behoud van de doelstellingen.

  • Digitale toegankelijkheid en de communicatie daaromheen van ons erfgoed en activiteitenaanbod behouden.

  • Ontwikkelen van een visie op de bibliotheekfunctie in Ouderkerk aan de Amstel.

  • Aansluiting bij het project 'Verkenning Samenwerking Cultuureducatie Metropool Regio Amsterdam (MRA)' voor de toegankelijkheid van het cultureel aanbod voor het onderwijs.

Wat hebben we gedaan?

  • Samen met de Muziekschool Ouder-Amstel, het Museum Amstelland, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en het Cultuurplatform Ouder-Amstel (CPOA) is gekeken naar oplossingen om de voorzieningen toegankelijk te houden ondanks de bezuinigingen. Zo gaat de OBA in de Bindelwijk verbouwen (halveren aan m2, maar wel moderniseren), hoeft het museum geen accountantsverklaring meer af te geven, mag de muziekschool de ruimte aan derden beschikbaar stellen voor een kleine vergoeding en helpt het CPOA kleine organisaties met kennis en uitvoerende handjes.

  • Wegens de bezuinigingen rond toerisme en recreatie is de website rond deze thema's ook op een lager pitje gezet. Op deze website staat ook veel van ons cultuuraanbod en cultureel erfgoed, waardoor dit minder zichtbaar is geworden. Historisch Amstelland, de website, bestaat nog wel en wordt onderhouden door Stichting Aemstellant. Daarnaast bestaat de website van het CPOA ook, waar het aanbod op bijgehouden wordt. Het blijkt wel moeilijk te zijn al het aanbod te verzamelen op een locatie, omdat niet alle partijen hun informatie altijd delen.

  • Samen met de OBA is besloten de ruimte in de Bindelwijk te halveren en te moderniseren. Door deze ontwikkeling is het mogelijk de locatie aantrekkelijker te maken en meer onderdeel te laten zijn van de Bindelwijk zelf (meer samenwerking met overige huurders in het pand). Door de halvering, dalen de huurkosten en is het mogelijk voor de OBA om de bezuinigingen vanaf 2024 in te vullen.

  • Vanuit de Metropool Regio Amsterdam (MRA) is er een groene menukaart uitgebracht voor musea en podia om hun panden te verduurzamen. Deze kaart is gedeeld met het Museum Amstelland.

Doelstelling

Beschikbare ruimte benutten voor de creatieve en culturele ontwikkeling van inwoners

Wat wilden we doen?

  • Inspelen op de spelregels van de leegstandsverordening van de gemeente Ouder-Amstel.

  • Continueren van het ter beschikking stellen van de centrale ruimtes in het gemeentehuis en het Dorpshuis Duivendrecht voor exposities.

Wat hebben we gedaan?

  • In zowel het gemeentehuis als in het Dorpshuis zijn er nog steeds exposities te zien. Beide locaties worden gecoördineerd door een vrijwilliger. Zij coördineren die de exposities geheel zelfstandig.

  • Daarnaast zijn er schilderijen van Ton Albers uitgeleend voor een expositie op meerdere plekken in de gemeente ter ere van Ton Albers zijn 100ste geboortedag.

  • Vanwege de complexiteit en de samenhangende capaciteit is geen mogelijkheid geweest om in te spelen op de leegstandsverordening.

Doelstelling

Het bevorderen van lokale en regionale samenwerking en kennisuitwisseling op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed

Wat wilden we doen?

  • Binnen de deelregio Amstelland-Meerlanden het programma Kunst, Cultuur en Erfgoed van de MRA blijven volgen.

  • Nagaan hoe de lokale samenwerking tussen culturele partners onderling en de gemeente te versterken is met minder ambtelijke capaciteit.

  • Ondersteuning van het Cultuurplatform Ouder-Amstel (CPOA) zal versoberd worden gezien de financiële situatie van de gemeente.

  • Binnen de regio Amsterdam-Amstelland onderdeel uitmaken van een regionale activiteit samen met andere gemeenten.

Wat hebben we gedaan?

  • Binnen de MRA heeft de verduurzaming van de bibliotheek in 2023 centraal gestaan. Daarbij ging het vooral over het letterlijk verduurzamen van de gebouwen waar bibliotheken zich in bevinden. Voor de gemeente Ouder-Amstel was dit thema minder interessant, omdat beide locaties in gemeentelijke panden zitten die hun eigen verduurzamingstrajecten volgen.

  • Daarnaast is er binnen de MRA gewerkt aan een nieuw plan met een concrete projectenlijst om zo opnieuw aanspraak te kunnen maken op MRA budget. Deze is eind 2023 nog niet afgerond.

  • Binnen de deelregio Amstelland-Meerlanden is Ouder-Amstel aangesloten bij de CMK-regeling (Cultuureducatie met Kwaliteit). Vanuit dit loket kan het onderwijs aanspraak maken op ondersteuning als zij cultuur willen opnemen in hun onderwijsprogramma of kunnen zij lessen of leerlijnen afnemen. Ook kunnen lokale culturele aanbieders, zoals de muziekschool en het museum, lessen aanbieden die zij in de regio kunnen geven. Inmiddels hebben drie van de vijf basisscholen ondersteuning gehad door CMK en lopen er gesprekken met de andere twee scholen. Ook met speciaal onderwijs PI-school is er overleg om meer te doen in regionaal verband. Alle scholen nemen lessen af vanuit het loket en zowel het museum als de muziekschool worden door allerlei scholen uit de Amstelland regio ingezet om lessen uit te voeren.

  • Samen met het CPOA is gekeken naar de toekomst van het platform en hoe dit invulling zou moeten krijgen in gemeente als Ouder-Amstel. Er is ook gekeken bij andere gemeenten. De huidige leden van CPOA hebben aangegeven na een lange periode het stokje te willen overdragen. En ook is er behoefte aan vernieuwing en verbreding. Er is een plan gemaakt om nieuwe leden te werven voor het platform en het platform een andere taak en rol toe te bedelen dan dat nu gebeurt. Een van de rollen is om samenwerking tussen culturele partners te versterken. Dit plan wordt in 2024 vastgesteld en ter uitvoering gebracht.

  • Het platform kreeg al enkele jaren geen subsidie meer wegens een te hoge reserve, dus de bezuiniging is (financieel) niet direct merkbaar. Kijkende naar de andere kleine culturele partijen blijkt dat veel culturele partijen hun eigen weg vinden, zonder hulp van de gemeente en dat het Incidenteel Kunst en Cultuurbudget financieel de ondersteuning biedt om bepaalde activteiten te kunnen blijven doen.

  • Er is geen culturele activiteit georganiseerd in samenwerking met andere gemeenten.

Doelstelling

Behoud en aantrekkelijker maken van cultureel erfgoed in de gemeente

Wat wilden we doen?

  • Opnemen van het cultureel erfgoed in de omgevingsvisie en het omgevingsplan van de gemeente die vanaf 2023 uitgevoerd moet worden.

  • Subsidiëren en ondersteunen van (im)materieel erfgoed, de Rode Loper en gemeentelijke monumenten.

  • Het betrekken van de gemeentelijke monumenten bij de Open Monumentdag.

  • Onderhouden van kunst in de openbare ruimte.

Wat hebben we gedaan?

  • De Omgevingswet gaat per 1 januari 2024 van start. Cultureel erfgoed is hierin opgenomen.

  • Het Incidenteel Kunst en Cultuurbudget heeft weer verschillende stichtingen ondersteund bij het organiseren van culturele activiteiten, zoals concerten in de Amstelkerk en De Kleine Kerk, het bespelen van het Vollebregt Orgel, percussielessen op De Grote Beer, een expositie van Stichting Oud-Duivendrecht en activiteiten rond herdenking Elieser.

  • Vanuit de Rode Loper zijn drie monumenten ondersteund bij verbouwing aan het gebouw/woning.

  • Open Monumentendag wordt steeds meer een weekend vol activiteiten in Ouderkerk aan de Amstel en Duivendrecht. De verbinding tussen de twee kernen wordt steeds meer zichtbaar en in beide kernen worden de monumenten opengesteld. De gemeentelijke monumenten zijn dit jaar voorzien van nieuwe bordjes bij eigenaren die zich hierop hadden ingeschreven, deels gesubsidieerd door de gemeente. Het openstellen van de monumenten is lastig, omdat deze vaak nog bewoond worden.

  • Kunst in de openbare ruimte is onderhouden. Onder het kunstwerk bij het gemeentehuis is een tijdscapsule geplaatst door een klas van een basisschool in Ouderkerk aan de Amstel. Over 10 jaar wordt deze opgegraven. De gemeente heeft een kunstwerk geschonken gekregen, de begroeting, welke begin 2024 in de wijk Benning geplaatst wordt.

Speerpunt: Een gemeente die uitnodigt om te bewegen

Doelstelling

Stimuleren van een actieve en gezonde leefstijl voor iedereen, met name voor kinderen

Wat wilden we doen?

  • Ontwikkelen en behouden van een gevarieerd en toegankelijk sport- en beweegaanbod voor inwoners en mensen uit de regio van alle leeftijden.

  • Stimuleren van maatschappelijke organisaties om sport en bewegen vaker in te zetten als middel voor bredere doelen en gebruik te maken van landelijke initiatieven, regelingen en fondsen.

  • Behouden en onderhouden van sportfaciliteiten door uitvoering meerjareninvesteringsplan binnen- en buitensportaccommodaties plus uitvoering speelnota.

  • Continueren van de inzet buurtsportcoach, mits het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de 'Brede Regeling Combinatiefuncties' doorzet na 1 januari 2023.

  • Actualiseren lokaal sportakkoord.

  • Faciliteren bij de organisatie van grote sportevenementen als de triatlon Ouderkerkerplas.

  • Organiseren netwerkbijeenkomst om de samenwerking sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en eerstelijns zorg te versterken voor betere afstemming vraag en aanbod.

  • Continueren van de uitvoering van het programma Gezonde Leefstijl voor Ouderen en uitbreiden met het programma Doortrappen.

Wat hebben we gedaan?

  • De gemeente beschikt over veel sportverenigingen en commerciële sportaanbieders, die een gevarieerd aanbod hebben voor de inwoners van de gemeente. De wethouder is samen met de ambtenaar een rondje langs de velden geweest en heeft met alle verenigingen gesproken. Waar de gaten vallen, proberen de buurtsportcoach en het ouderenwerk van Coherente, aanbod te genereren voor de kwetsbare inwoners. Voor het aangepast sporten is de gemeente lid van het regioverband Aangepast Sporten met Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn en Diemen. Daarnaast is er een calesthenicsclub gestart in Duivendrecht om het openbaar toegankelijke fitnesspark (calesthenicspark) te activeren en een community te creëren die daar samen gaat sporten.

  • In 2023 is Fit & Soul gestart met een aantal sportgroepen voor mensen met psychische klachten, afstand tot de arbeidsmarkt en gezondheidsklachten. Hier wordt sport ingezet om weer fit te worden, dan wel een terugkeer in de samenleving.

  • Verenigingen en maatschappelijke organisaties worden via de media, dan wel mond-tot-mond gestimuleerd om gebruik te maken van onder andere de Rabo Club Support, het Meerlandenfonds, de provincie, Schipholfonds, BOSA-regeling, energiecoaches en meer.

  • Het meerjarenonderhoudsplan voor de buitensportaccommodaties is uitgevoerd. Daarbovenop zijn de dugouts bij NEA handbal (buitenveld) vervangen en het asfalt gerepareerd.

  • Het uitvoeringsprogramma van de speelplekken is uitgevoerd en er zijn drie nieuwe plekken gerealiseerd (of worden in eerste kwartaal 2024 afgemaakt). Daarnaast is buiten dit plan om het schoolplein aan de Koningin Wilhelminalaan opgehoogd.

  • De Brede Regeling is doorgezet via de Brede SPUK (GALA), waardoor de buurtsportcoaches behouden konden worden. Op basisscholen zijn kennismakingslessen georganiseerd, er zijn naschoolse activiteiten opgezet, kinderen aangemeld voor het Jeugdfonds en kinderen begeleid naar sportactiviteiten.

  • Eind juni 2023 is het lokaal sportakkoord geactualiseerd en zijn er nieuwe doelstellingen en speerpunten bepaald.

  • Er hebben grote sportevenementen plaatsgevonden zoals de Triatlon en Swim to Fight Cancer.

  • Het programma Gezonde Leeftstijl voor ouderen heeft doorgang gevonden bij Coherente. Er zijn bijeenkomsten valpreventie geweest, voedseltips, activiteiten rond bewegen en meer. Vanuit Doortrappen is een fietsspiegelactie georganiseerd, meerdere fietstochten en bijeenkomsten over de veiligheid.

  • Tijdens de Nationale Sportweek is een sportkaartenactie georganiseerd, waarbij alle kinderen met een kaart drie gratis proeflessen konden volgen. Samen met lokale verenigingen en verenigingen uit Amstelveen en Diemen werd deze actie uitgevoerd. Het doel was dat kinderen gingen uitproberen en vervolgens lid zouden worden. Clubs hebben er enkele leden bijgekregen, zoals de badmintonvereniging in Ouderkerk aan de Amstel bijvoorbeeld vijf extra leden.

  • Naast de sportkaartenactie is er ook een Sportcafé georganiseerd voor verenigingen en andere geïnteresseerden. Hieruit is onder andere walking football bij CTO'70 in Duivendrecht ontstaan. Er doen inmiddels vijftien mannen mee.

  • Er is geen netwerkbijeenkomst georganiseerd met sportverenigingen en welzijnspartners.

Doelstelling

Toegankelijkheid van sport en bewegen ondersteunen

Wat wilden we doen?

  • Onder de aandacht (blijven) brengen om middels het Jeugdfonds Sport&Cultuur deel te kunnen nemen aan het sportieve aanbod in de gemeente.

  • Het sportieve aanbod onder de aandacht (blijven) brengen bij de frontoffice, eerstelijnszorg partijen en overige organisaties die zich inzetten voor een gezonde leefstijl om zo vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

  • Uitvoering van regionale overeenkomst binnen het Samenwerkingsverband Aangepast Sporten, waarbij er regionaal maatwerk geboden kan worden aan mensen met een beperking die willen sporten en bewegen.

  • Website www.sportiefouder-amstel.nl continue actueel houden en onder de aandacht houden.

  • Deelname Monitor Sport en Gemeenten.

  • Bij de (her)inrichting van plekken is het streven ervoor te zorgen dat de speelplek voor ieder kind of jongere met of zonder beperking toegankelijk en bespeelbaar is.

  • In samenspraak met Amsterdam het sportaanbod (op papier) in De Nieuwe Kern vormgeven en te streven naar voldoende sportfaciliteiten voor onze huidige en toekomstige bewoners.

Wat hebben we gedaan?

  • Het Jeugdfonds Sport&Cultuur is goed onder de aandacht gebracht. Voor sport zijn er in het derde kwartaal 2023 in totaal 49 aanvragen goedgekeurd.

  • Via de gemeente of via de inzet van de buurtsportcoach wordt aangesloten bij vergaderingen van de eerstelijnszorg om het belang van sport en bewegen en het aanbod onder de aandacht te brengen.

  • Ouder-Amstel is onderdeel van het regioverband Aangepast sporten. Samen met Diemen, Uithoorn, Amstelveen en Aalsmeer wordt er gezorgd voor een passend aanbod voor mensen met een beperking die dat nodig hebben. Verder zijn we sinds 2023 aangesloten bij de Uniek Sporten uitleenservice, zodat materialen als een rolstoel voor tennis of basketbal geleend en uitgeprobeerd kunnen worden voordat het aangeschaft moet worden.

  • www.sportiefouder-amstel.nl wordt samen met de buurtsportcoach bijgehouden en vooral als informatieve website gebruikt. Welke sportverenigingen en -locaties zijn er en wat kun je doen in Ouder-Amstel. Mensen kunnen vragen stellen en deze optie werd in 2023 ongeveer 30 keer gebruikt. Sinds 2023 fungeert de website ook als de sportloketfunctie die nodig is voor het sportakkoord 2.0.

  • Bij de uitvoering van de speelnota wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid. Dit staat opgenomen in de spelregels. Er zijn geen specifieke toestellen neergezet bij de speeltuinen waar kinderen in een rolstoel bijvoorbeeld op kunnen, maar er wordt wel rekening gehouden met de toegankelijkheid (hogere afstap glijbaan, et cetera).

  • Het definitief voorlopig ontwerp van de Smart Mobility Hub (SMH) op het terrein van Strandvliet is afgerond. Op het dak komen drie voetbalvelden en heel veel ander openbaar toegankelijke sportfaciliteiten. Bij de verdere ontwikkeling worden meer sportcommunities uit de gemeente betrokken. Qua m2 georganiseerde buitensport is er nog een tekort en samen met Amsterdam wordt hiernaar gekeken. Mogelijkheden in onze gemeente zijn uitbreiding huidige faciliteiten bij CTO of SV Ouderkerk, bij de nieuw te realiseren school voor voortgezet onderwijs (klein sportpark) of bij de Van der Madeweg (klein sportpark). Ook Amsterdam heeft een aantal mogelijkheden. Er is in 2023 nog geen definitieve klap op gegeven.

  • De monitor is in 2023 niet ingevuld, omdat deze niet aangeboden is vanuit de VSG (Vereniging Sport en Gemeenten). Door de wijzigingen in subsidiëring van de buurtsportcoaches en het lokaal sportakkoord via de Brede SPUK is de VSG bezig met de ontwikkeling van een brede monitor.

Doelstelling

Een aantrekkelijke, avontuurlijke en natuurlijke buitenruimte die uitnodigt om te bewegen

Wat wilden we doen?

  • Uitvoering speelnota, waarbij er in 2023 in totaal drie speelplekken in de gemeente worden heringericht aan de hand van participatietrajecten.

  • Alle heringerichte speelplekken zijn rookvrij.

  • Invulling speelfaciliteiten (op papier) in De Nieuwe Kern in samenwerking met Amsterdam.

Wat hebben we gedaan?

  • Er zijn drie speelplekken aangelegd (of worden in eerste kwartaal 2024 afgemaakt).

  • In de spelregels wordt aangegeven dat de plekken rookvrij zijn. Er zijn borden bij de plekken geplaatst om aan te geven dat ze rookvrij zijn.

  • Het is nog niet duidelijk waar de speelplekken in De Nieuwe Kern precies komen te liggen. Deze invulling is op papier nog niet helemaal duidelijk, omdat het ook nog niet precies duidelijk is waar de woningen allemaal komen.

Speerpunt: Een gezonde gemeente

Doelstelling

Het stimuleren van bewegen

Wat wilden we doen?

  • In 2023 wordt een nieuwe gezondheidsnota aangeboden aan de raad. Voor het opstellen van de nota en de realisatie van de doelstellingen zoekt de gemeente samenwerking met verschillende partijen zoals de zorgverzekeraar, huisartsen, lokale supermarkten, agrariërs en horeca.

  • Onderzoeken van de mogelijkheid om gezonde leefstijl te stimuleren door het inzetten van Fitcoins.

  • Continueren inzet combinatiefunctionaris.

  • Promoten en stimuleren gebruik beweegroutes.

  • In het kader van de financiële positie van de gemeente wordt 'Beweegaanbod Coherente op peil houden' heroverwogen.

  • Middels communicatie aandacht vragen voor sport en bewegen.

Wat hebben we gedaan?

  • De buurtsportcoach (combinatiefunctionaris) is ingezet en deze heeft beweegactiviteiten voor jong en oud georganiseerd. In het kader van de gezonde leefstijlcoach zijn er ook trainingen geweest op het gebied van valpreventie, gezonde voeding en balans.

  • De beweegroutes zijn aangelegd en samen met QR-FIT zijn een tweetal wandeltochten georganiseerd om mensen te laten zien hoe het werkt. de fysiotherapeuten en Coherente gebruiken de route ook voor hun cliënten om samen te bewegen. Daarnaast is er een fitbit verloot onder de eerste 50 gebruikers van de beweegroutes.

  • In 2023 was er nog geen sprake van een bezuiniging, dus het beweegaanbod van Coherente was nog niet aangetast.

  • In de Nationale Sportweek is extra aandacht gevraagd voor sport en bewegen via de sportkaartenactie, Sportcafé en interviews met verschillende sportambassadeurs.

  • In 2023 zijn er onder andere plannen gemaakt voor bewegen en valpreventie voor ouderen, mentale gezondheid, Welzijn op recept, Kansrijke start, gezond gewicht bij kinderen en meer. Dit kon vanuit de Brede SPUK. Hiervoor is een plan van aanpak Gezond en Actief Leven (GALA) ingediend bij het Rijk. De gemeente heeft subsidie ontvangen voor vijftien thema's. Aankomend jaar worden de plannen verder concreet gemaakt.

  • De gezondheidsnota is niet geactualiseerd. Net als de onderwijsnota zijn er meer beleidsnota's binnen programma sociaal verouderd en aan herijking toe. De afdeling Samenlevingszaken werkt aan een integrale nota waar gezondheid deel van uit kan maken.

  • Er is geen onderzoek gedaan naar het inzetten van Fitcoins om de gezondheid te stimuleren.

Doelstelling

Voorkomen van overgewicht en waarbij met name aandacht is voor de jeugd in Duivendrecht

Wat wilden we doen?

  • Stimuleren van beweegactiviteiten, gebruik watertappunten en van gezonde voeding.

  • Inzet van GGD voor project gezonde scholen.

Wat hebben we gedaan?

  • De buurtsportcoach organiseert verschillende activiteiten in Duivendrecht om sporten en bewegen onder de aandacht te brengen. Zo is er een sportinstuif voor kinderen, Duivendrecht United voor jongeren en calesthenics voor iedereen vanaf 16 jaar. De watertappunten zijn gerealiseerd in de buurt van sportvoorzieningen (Dorpsplein, Zonnehof bij het calesthenicspark en bij CTO'70 voetbal). Met publiciteit laten weten dat ze er zijn en vooral laten gebruiken door sporters in de buurt.

  • De GGD heeft het project Gezonde scholen ingezet op de basisschool. Dit gaat op basis van maatwerk, waarbij de scholen zelf aan kunnen geven welke activiteiten zij graag willen op school. Dit jaar ging het vooral om relaties en seksualiteit, mediawijsheid, gezonde traktaties, bewegen, social media en welbevinden.

Doelstelling

Vermindering roken

Wat wilden we doen?

  • Deelname aan landelijke activiteiten zoals Stoptober.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2023 is er een nieuwbericht uitgegaan in het kader van Stoptober. Daarnaast zijn er extra 'rookvrij' materialen aangevraagd en deze zijn uitgedeeld bij Amstelbad, SV Ouderkerk en TCO. SV Ouderkerk heeft in de de algemene ledevergadering besloten om rookvrij te worden.

Doelstelling

Vermindering alcoholgebruik

Wat wilden we doen?

  • Inzet van voorlichtingsbijeenkomsten door 'Brijder'.

  • Deelname landelijke campagnes zoals 'ik pas'.

  • Aandacht alcoholgebruik op festivals en evenementen.

Wat hebben we gedaan?

  • Voorlichtingsactiviteiten voor middelbare scholen in de regio en individuele gesprekken met leerlingen op maat.

  • Online workshops voor professionals over alcohol en drugsgebruik.

  • Workshops en webinars voor ouders van jongeren met verslavingsgedrag.

  • Promotie van deelname aan campagnes 'Dry january' 'ik pas' in januari en 'NIX 18' in de zomer (tijdens festivals en evenementen)

Doelstelling

Bewustwording gevaren bij gebruik van lachgas

Wat wilden we doen?

  • Aandacht voor toegenomen gebruik en gevaren van lachgas.

Wat hebben we gedaan?

  • Informatie over lachgasgebruik is integraal opgenomen in de voorlichting van Brijder over middelengebruik zoals voorlichtingsavonden, webinars en de cursus 'help mijn kind kan niet zonder'. Brijder geeft aan dat er signalen zijn dat lachgasgebruik is afgenomen en gebruik van nicotineproducten (bijvoorbeeld vapen en snus) toeneemt.

Doelstelling

Vermindering van psychische klachten en sociaal emotionele problemen

Wat wilden we doen?

  • In samenwerking met Prezens organiseren van preventieve activiteiten zoals een cursus 'Minder piekeren'.

  • Samen met scholen organiseren van activiteiten op het terugdringen van psychische klachten.

  • Jongeren informeren over valkuilen van internet, social media en gaming.

  • Jongeren informeren over seks en gezondheid.

Wat hebben we gedaan?

  • In samenwerking met Prezens zijn er preventieve activiteiten georganiseerd, waaronder de cursus 'Minder piekeren'.

  • Er is een cursus 'Eerste hulp bij psychische klachten' aangeboden door Prezens waarmee er is ingezet op signalering van psychische klachten.

  • Scholen voor primair onderwijs in Ouder-Amstel kunnen kiezen uit het aanbod van de GGD vanuit de Gezonde School. Zij kozen in 2023 activiteiten gericht op het bevorderen van welzijn en sociale vaardigheden zoals de Gelukskoffer.

  • Brijder Jeugd biedt webinars en cursussen aan over gameverslaving.

  • GGD Amsterdam voert activiteiten uit op voortgezet onderwijs scholen in de regio. Deze zijn gericht op het bevorderen van de seksuele gezondheid van jongeren. De GGD heeft ook een spreekuur en voor jongeren met vragen over seksuele gezondheid. Ook kunnen zij terecht via de chat.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf