Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

In het bovenstaande thema hebben we het volgende speerpunt:

Speerpunt: Kwalitatief goede zorg

Doelstelling

Adequate en betaalbare jeugdhulp is beschikbaar voor jeugdigen die nodig hebben

Wat wilden we doen?

  • 2023 zal in het teken staan van het verder doorontwikkelen van het nieuw jeugdhulpstelsel voor de hoogspecialistische jeugdhulp. Dit is zorg voor de meest kwetsbare jeugdigen en gezinnen met (meervoudige) complexe problematiek. We werken met een taakgerichte uitvoeringsvariant waarin we vooraf afspraken maken met de gecontracteerde zorgaanbieders (kernpartners) over bedragen en aantallen (lumpsum). Hiermee beogen we meer grip te hebben op de financiële ontwikkeling en passende zorg te bieden in samenwerking met de zorgaanbieders en andere betrokken partijen (zoals de huisartsen).

  • Voor de enkelvoudige specialistische jeugdhulp moeten op termijn nieuwe overeenkomsten afgesloten worden. In 2022 bepalen we of we dat doen door het verlengen van de huidige contracten of dat er een andere wijze passender is. Eind 2022 is daar naar verwachting een besluit over genomen waarna we in 2023 de enkelvoudig specialistische jeugdhulp conform inrichten.

  • We continueren en ontwikkelen de samenwerking met de huisartsen en de praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg voor jeugd (j-GGZ) met als doel om hulp tijdig en integraal in te zetten.

  • We bewaken de beschikbaarheid van jeugdhulp (voor de (meest) kwestbaren) door periodieke monitoring, door continu overleg tussen uitvoering, verwijzers, beleid en zorgaanbieders.

  • Extra beleids- en uitvoeringscapaciteit die in 2021 beschikbaar gesteld is, vervalt in 2023. Door de dynamiek in dit stelsel is nu nog niet bekend welke effecten de wijzigingen structureel hebben op de taken. Ook de risico's die er mogelijk zijn als taken niet of beperkt uitgevoerd worden. Zodra hier meer inzicht in is worden de gevolgen voorgelegd aan het bestuur.

  • We reorganiseren het contractmanagement zodat we efficiënt en in samenwerking met de overige DUO-gemeenten en Amsterdam (hoogspecialistische jeugdhulp) de zorgaanbieders monitoren en mee in gesprek blijven.

  • We ontwikkelen het integrale werken intern en extern. Onder andere door samen te werken met het medisch domein, onderwijs, kinderdagopvang en andere relevantie partners. Het gezin staat centraal.

  • Aansluitend bij landelijke en regionale ontwikkelingen werken we mee aan bijvoorbeeld aanstaande wetgeving met betrekking tot de beschikbaarheid van jeugdhulp en andere relevante thema's.

  • De inzet is om daar waar we dat kunnen beïnvloeden, wachtlijsten worden voorkomen.

Wat hebben we gedaan?

  • 2023 stond in het teken van de doorontwikkeling van de hoogspecialistische jeugdhulp. Door een taakgerichte uitvoeringsvariant worden vooraf afspraken gemaakt met de zorgaanbieders (kernpartners). De zorgaanbieders zijn vanuit hun expertise verantwoordelijk voor het onderling samen verdelen van de lumpsum. Er is nauwe samenwerking met de zorgaanbieders om invulling te geven aan de taakgerichte uitvoeringsvariant.

  • De contracten van de enkelvoudige specialistische jeugdhulp (ESJH) zijn in 2023 verlengd.

  • Zoals voorgaande jaren wordt hulp integraal ingezet, in goede samenwerking met huisartsen en praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg voor jeugd. Periodieke overleggen tussen gemeente, huisartsen en het Sociaal Team zijn ook voorgezet.

  • De afgelopen jaren is een toenemende vraag ontstaan naar meer langdurige en zwaardere jeugdhulp. Er wordt nog steeds geprobeerd wachtlijsten zoveel mogelijk te voorkomen. Per september 2023 is gereguleerde instroom ingevoerd bij aanbieders die hun lumspum voor 2023 uitgenut hadden. De balans is hiermee gezocht tussen enerzijds het bieden van hulp aan de meest kwetsbare gezinnen, en anderzijds het temperen van de kosten. Gereguleerde instroom betekent dat een jeugdige in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld in het geval van veiligheidsrisico's, niet op een wachtlijst wordt geplaatst maar direct kan instromen voor jeugdzorg. In 2024 wordt dit proces geëvalueerd en vindt verdere afstemming plaats met de uitvoeringsorganisaties om dit proces eventueel te verbeteren.

  • De verdere implementatie van de Hervormingsagenda Jeugd is voortgezet in 2023. De implementatie van de Hervormingsagenda is gestart middels het inventariseren van de 'robuustheid' van de regio's en het maken van startfoto's. De regionale samenwerking Amsterdam-DUO is geïntensiveerd. Ouder-Amstel neemt actief deel aan verschillende project- en stuurgroepen samen met de andere DUO-gemeenten.

  • Contractmanagement is in 2023 gecontinueerd met de focus op hoog specialistische jeugdhulp (HSJH) en financiële vraagstukken, waaronder financiele verantwoording en onderhandeling en sturing op de uitnutting van de lumpsums.

  • In 2023 is gewerkt aan de voorbereidingen voor een nieuwe website (Beschikbaarheidswijzer) waarin zorgaanbieders van enkelvoudige- en hoogspecialistische jeugdhulp hun wachtlijsten kunnen weergeven voor de verwijzers.

  • In 2023 is begonnen met het Project Kostenbeheersing. Doel van dit project is komen tot een aantal beheersmaatregelen. Deze maatregelen moeten bijdragen aan een toekomstbestendig jeugdhulpstelsel waarin voor de (meest kwetsbare) jeugdigen in de DUO-gemeenten ook in de toekomst jeugdhulp beschikbaar blijft, binnen de financiële kaders van de verschillende gemeenten. Dit ligt in lijn met de Hervormingsagenda Jeugd. Extra beleids- en uitvoeringscapaciteit wordt in dit project in beeld gebracht. Het project wordt in 2024 afgerond.

Doelstelling

De geboden jeugdhulp heeft het gevraagde resultaat

Wat wilden we doen?

  • Om tot het gewenste resultaat te komen is en blijft overleg met het gezin/de jongere leidend bij het opstellen van zorgplannen.

  • De gemeente monitort de voortgang van de zorg door contact met de ouders/jeugdige en betrokken zorgaanbieders.

  • Met het uitvoeren van een cliëntervaringsonderzoek voldoen we aan de wettelijke verplichting. De wijze van uitvoering wordt bepaald in licht van zinvolle data en kostenbesparing.

Wat hebben we gedaan?

  • Het gezin staat centraal en dit is leidend bij het opstellen van zorgplannen. In alle aanvragen voor jeugdhulp volgt er contact met de jeugdige/ouders om de vraag en het gewenste resultaat te krijgen. Dit blijft de werkwijze die we hanteren.

  • De zorg wordt gemonitord door contact met betrokken zorgaanbieders.

  • In 2023 zijn er kwalitatieve cliëntervaringsonderzoeken uitgevoerd. De onderzoeksresultaten gaven geen representatief beeld van de uitgevoerde zorg wegens te lage respons.

Doelstelling

Jeugdhulp blijft betaalbaar

Wat wilden we doen?

  • In het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO financieren we de hoogspecialistische jeugdzorg met een vooraf vastgestelde lumpsum. De lumpsum bestaat uit afspraken over aantallen cliënten en een bedrag. Er is dus vooraf een duidelijk kader afgegeven aan de zorgaanbieders. Dat draagt bij aan de grip op (kosten-)ontwikkelingen.

  • In het project 'datagedreven werken' is een monitor en werkwijze samengesteld waarmee de ontwikkelingen in kosten en zorggebruik goed in beeld zijn en beargumenteerde prognoses gemaakt worden. Deze datagedreven-werkwijze introduceren we in 2022 en vervolgen en ontwikkelen we in 2023.

  • We ontwikkelen het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO verder, nog steeds met als doel het bieden van effectieve zorg in een financieel houdbaar stelsel.

  • De aanpassingen in het contractmanagement dragen bij aan de betaalbaarheid. We versterken onze strategische positie in bijvoorbeeld monitorgesprekken en onderhouden een sterke relatie met de voor onze gemeente belangrijke zorgaanbieders. Zeker in het licht van de taakstelling vanuit het Rijk is dit extra belangrijk.

Wat hebben we gedaan?

  • De hoogspecialistische jeugdzorg wordt gefinancierd met een vooraf vastgestelde lumspum. Het aanbod van de kernpartners is nog niet volledig dekkend, waardoor Individuele Betaalovereenkomsten (IBO’s) aangevraagd worden.

  • De jeugdwet is een open einderegeling. Dit betekent dat de gemeente verplicht is om zorg voor jeugdigen toe te kennen die dat nodig hebben. De gemeente kan sturen op de instroom van nieuwe cliënten. Kleinere gemeenten lopen verhoudingsgewijs meer risico, omdat enkele dure trajecten grote invloed hebben op het totaal van de kosten van de jeugdzorg. Instroom van dit type cliënt kan niet voorzien worden en juist bij deze cliënten is intensieve hulp vaak dringend en zonder uitstel nodig.

  • Het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO is verder ontwikkeld in lijn met de Hervormingsagenda Jeugd, die in juni 2023 definitief is vastgesteld. Ouder-Amstel werkt aan een toekomstperspectief richting 2027 samen met Amsterdam-DUO.

  • Vanuit contractmanagement is de strategische positie versterkt. Er is nauw contact met de zorgaanbieders van de hoogspecialistische jeugdhulp. Met behulp van het dashboard 'top 10 duurste cliënten' wordt de samenhang, passendheid en effectiviteit van geleverde hulp onderzocht. Contact met de enkelvoudige specialistische jeugdhulp is momenteel nog lastig doordat er veel verschillende aanbieders zijn. Het aantal aanbieders voor ESJH wordt begin 2024 teruggeschroefd.

  • Het project ‘datagedreven werken’, waarin ingezet werd op het gebruik van data tijdens het ontwikkelen van beleid, is begin 2023 afgerond. Onderdeel van de opbrengst is het 'Dashboard Jeugd'. In multidisciplinair verband wordt data gebruikt om adequaat bij te sturen en te voorspellen. Centraal staan de kwaliteit van de zorg, passende zorg en de kosten. Normaliseren blijft uitgangspunt.

Doelstelling

Belangen van Ouder-Amstel bewaakt in het regionale samenwerkingsverband

Wat wilden we doen?

  • Ouder-Amstel participeert met de overige DUO-gemeenten in het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO. De leidraad in de ontwikkeling van het stelsel is de ontwikkelagenda. Speerpunten daarin zijn wachtlijsten, gebiedsgericht werken en normaliseren.

  • Ouder-Amstel praat en beslist mee in de regionale samenwerkingsstructuur met Amsterdam en de DUO-gemeenten.

  • Op basis van onder meer de hervormingsagenda die in het najaar van 2022 vastgesteld wordt participeert Ouder-Amstel in regionale en bovenregionale activiteiten.

Wat hebben we gedaan?

  • Ouder-Amstel participeert actief in het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO. Er wordt vanuit Ouder-Amstel bijgedragen aan verschillende project- en stuurgroepen met Amsterdam en DUO. Vanaf 2027 wordt de inkoop van zowel enkelvoudige specialistische jeughdulp als hoog specialistische inkoop vanuit het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO gedaan.

  • Ouder-Amstel praat en beslist mee in de regionale samenwerkingsstructuur. De samenwerking met Amsterdam is geïntensiveerd in voorbereiding op 2027 en in lijn met de Hervormingsagenda Jeugd.

  • Ouder-Amstel participeert in regionale en bovenregionale overleggen.

Doelstelling

Jongerenwerk: Stimuleren en faciliteren dat jongeren elkaar ontmoeten, vergroten van maatschappelijke betrokkenheid van jongeren en versterken van verbindingen tussen netwerkpartners

Wat wilden we doen?

  • Verder uitbouwen van de doorgaande lijn tussen jeugd- en jongerenwerk, zodat jongeren beter in beeld zijn als zij naar het voortgezet onderwijs gaan.

  • Wekelijkse inloop in het Dorpshuis Duivendrecht continueren voor jongeren 13+ en voor groep 8 in het kader van de doorgaande lijn.

  • Monitoren of Jongerenontmoetingslocatie (JOL) 'Level Up' in Ouderkerk aan de Amstel bijdraagt aan het contact tussen het jongerenwerk en de jongeren en de jongeren onderling en of de leerlingen uit groep 8 de JOL blijven vinden als ze naar het voortgezet onderwijs gaan.

  • Jongeren betrekken bij de gemeente en de beleidsontwikkeling.

Wat hebben we gedaan?

  • In beide kernen is elke woensdag een Club 8 inloop waar jongeren uit groep 8 naartoe kunnen. De jongerenwerkers gaan jaarlijks bij de nieuwe groepen 8 langs om zich voor te stellen en om kinderen uit te nodigen.

  • In beide kernen zijn er inloopavonden voor jongeren tussen de 12 en de 18 jaar. Hier wordt goed gebruik van gemaakt.

  • In Ouderkerk aan de Amstel is het gemiddelde bezoekersaantal in Level Up (Jongerenontmoetingslocatie) ten opzichte van 2022 toegenomen.

  • Na de zomer is gestart met een extra activiteit voor meiden (Level-UP Girls) en deze activiteit trekt gemiddeld 6,8 meiden per inloop.

  • De contacten met het netwerk zijn versterkt waardoor jongeren worden doorverwezen naar het jongerenwerk. Het jongerenwerk heeft het afgelopen jaar 1 jongere bij zijn Halt-straf begeleid en 5 jongeren voor een maatschappelijke stage.

  • De jongeren die overlast veroorzaken waren in de praktijk niet geïnteresseerd in de JOL. Deze jongeren hebben meer baat bij een JOP (Jongerenontmoetingsplaats). Het jongerenwerk heeft in samenwerking met een jongere (Halt-straf) € 1250 opgehaald voor een nieuwe JOP.

  • Het jongerenwerk heeft door overlast diverse malen contact gehad met inwoners die meldingen hebben gedaan, om ze te helpen om te gaan met de overlast gevende situatie. Om hen beter te ondersteunen is er een flyer ontwikkeld met tien tips voor het aanspreken van jongeren op straat. In alle gevallen van overlast zijn deze flyers uitgedeeld.

  • Het jongerenwerk in Duivendrecht is met behulp van Triple ThreaT verder gegaan met de ontwikkeling van Duivendrecht United. Doel is om jongeren op weg te helpen naar zelfredzaamheid door middel van het opleiden van jonge rolmodellen en een hechte community te bouwen waar jongeren bij kunnen horen en hun identiteit aan kunnen ontlenen.

  • Het is lastig om jongeren bij de gemeente en beleidsontwikkeling te betrekken. Het jongerenwerk heeft jongeren die op straat hangen gevraagd naar wat zij de beste plek vinden voor een extra JOP.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf