Sociaal

Het programma Sociaal is onderverdeeld in de volgende zes deelprogramma's:

  • Wmo;

  • Jeugd;

  • Sport, Gezondheid en cultuur

  • Algemeen Maatschappelijke voorzieningen;

  • Werk, Inkomen en Participatie;

  • Onderwijs

Per thema zijn er speerpunten, doelstellingen en acties beschreven. Ons overkoepelende doel is:

• Alle inwoners van Ouder-Amstel volwaardig en zo zelfstandig mogelijk laten wonen, werken en deelnemen aan de samenleving op een actieve en respectvolle manier.

• Bevorderen van goed onderwijs als basis van een samenleving waarin mensen zowel individueel als collectief optimaal kunnen functioneren.

• Bevorderen van een aantrekkelijk aanbod en voorzieningenniveau op het gebied van sport, cultuur en gezondheid met als doel om de sociale cohesie, bewegen en gezond leven te verbeteren.

In het coalitieakkoord zijn gezien de kwetsbare financiële positie van de gemeente diverse taakstellingen opgenomen, ook in het sociaal domein. Deze taakstellingen zijn in 2023 uitgewerkt. We houden de impact hiervan nauwlettend in de gaten en sturen erop dat ondersteuning wordt geboden conform de doelstellingen die de gemeente heeft vastgesteld.

De ruim 200 Oekraïners die in 2022 en 2023 in onze gemeente onderdak hebben gevonden en de toename van statushouders heeft op alle bovenstaande deelprogramma's effect. Er moet onderwijs zijn voor de kinderen, zorg voor hulpbehoevenden, inkomen en mogelijk toeleiding naar werk voor deze nieuwe inwoners. De impact van deze groep hebben we verder verwoord in de risicoparagraaf en niet per thema in het programma Sociaal. Overigens heeft de noodopvang voor de 250 asielzoekers hier nauwelijks effect op gehad, omdat het COA deze voorzieningen vooral binnen de opvang aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam-Duivendrecht realiseerde, of met haar gecontracteerde partners.

Speerpunt: Herkenbare en laagdrempelige toegang tot ondersteuning, voorzieningen en advies op het gebied van zorg, werk en inkomen. Integrale aanpak van vragen op meerdere gebieden binnen het sociaal domein.

Doelstelling

Integrale aanpak van een hulpvraag en een laagdrempelige toegang voor onze inwoners

Wat wilden we doen?

  • Binnen de brede uitvraag hebben de inwoners van Ouder-Amstel één aanspreekpunt voor één of meer vragen op het gebied van de Participatiewet, de Wmo, de Jeugdwet en Schuldhulpverlening. De toegang tot de individuele voorzieningen wordt integraal opgepakt en er wordt intensief samengewerkt met de aanbieders van zorg en begeleiding op alle onderdelen van het Sociaal Domein.

  • Aan de hand van de doelstellingen in het coalitie-akkoord wordt bepaald welke bijdrage een integrale beleidsvisie voor het gehele Sociaal Domein en het onderwijs heeft. Dit wordt verwerkt in het coalitie uitvoeringsprogramma.

Wat hebben we gedaan?

  • In het derde kwartaal van 2023 is een projectleider bij Duo+ gestart met betrekking tot de brede uitvraag in het sociaal domein. De projectleider heeft een inventarisatie uitgevoerd van de bestaande vraagstukken. Op basis van deze inventarisatie wordt de brede uitvraag verder ontwikkeld binnen de uitvoering van Duo+. In datzelfde jaar hebben inwoners al hun vragen via één ingang bij Duo+ kunnen stellen, waardoor ze niet langer naar afzonderlijke loketten hoefden te gaan voor Wmo- en Participatievragen. Er blijft nog ruimte voor verdere implementatie en borging van de brede uitvraag. Het projectteam streeft ernaar om deze aspecten volledig te integreren in de reguliere werkwijze van de genoemde teams vóór de gestelde deadline van 1 januari 2025.

Doelstelling

Sturen op kwaliteit

Wat wilden we doen?

  • In 2023 vinden daar waar nodig aanpassingen plaats in beleid en werkwijze op basis van de uitkomsten van het programma datagedreven werken.

  • Bij de brede uitvraag wordt in nauwe samenwerking intensief casuïstiek overleg binnen het sociaal domein opgepakt.

Wat hebben we gedaan?

  • Er wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van data. Met name op het beleidsterrein Jeugd, waar we middels een dashboard actueel inzicht hebben in ontwikkelingen. Het helpt ons bovendien om prognoses beter te doen en sneller bij te sturen. Een voorbeeld daarvan is de interventie gereguleerde instroom, waar we in september 2023 mee zijn gestart.

  • Het project 'brede uitvraag en omgekeerde toets' is gestart. Casustïek overleg binnen het sociaal domein wordt in 2024 ingevoerd. Omdat het project later gestart is dan voorgenomen is dit in 2023 niet ingezet als vaste werkwijze.

Doelstelling

Subsidies afgestemd op de veranderende samenleving met duidelijke spelregels en verlichting van administratieve lasten

Wat wilden we doen?

  • In 2023 wordt een nieuw subsidiebeleid en een nieuwe subsidie verordening vastgesteld. Daarnaast wordt bekeken welke versoberingen er mogelijk zijn de komende jaren rondom de subsidies en de verwachte effecten hiervan.

Wat hebben we gedaan?

  • In het coalitieakkoord van 2022 is een taakstelling van 10% op subsidies binnen welzijn, cultuur, sport en maatschappelijke voorzieningen gezet. Deze taakstelling is deels uitgevoerd in 2023, waarbij er vanaf 2024 een bezuiniging van € 112.500 wordt gerealiseerd. In 2025 wordt nogmaals € 37.500 gerealiseerd. De mogelijke effecten zijn in kaart gebracht en zullen in 2024 gemonitord moeten worden.

  • Er is geen nieuw subsidiebeleid dan wel nieuwe verordening opgesteld.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf