Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

In het bovenstaande thema hebben we het volgende speerpunt:

Speerpunt: Kwalitatieve goede zorg

Doelstelling

Maatwerk aanpak en snel handelen

Wat wilden we doen?

  • Wmo-hulpvragen worden zoveel als mogelijk voor onze inwoners integraal met de andere onderdelen van het Sociaal Domein opgepakt.

  • We willen de Wmo voorzieningen zo veel mogelijk op peil houden maar gaan de voorzieningen heroverwegen gezien de financiële situatie van de gemeente. Dit gaan we doen met doen met zoveel mogelijk behoud van de kwaliteit van aanbod.

  • De uitvoeringsorganisatie van Duo+ is goed toegerust om alle aanvragen binnen de gestelde termijnen te behandelen.

  • Cliëntondersteuning is beschikbaar voor iedereen met een ondersteuningsvraag.

  • Waar mogelijk worden algemene voorzieningen ontwikkeld die vrij toegankelijk zijn voor een brede doelgroep en als volwaardig alternatief voor maatwerkvoorzieningen.

  • Aanvullend op het Wmo-vervoer worden de mogelijkheden van een algemene voorziening voor vervoer met vrijwilligers opgestart.

  • Afronding van twee inkooptrajecten in Duo+ voor de contracten voor woningaanpassingen en begeleiding en dagbesteding. Deze contracten dragen, samen met de lopende contracten, bij aan een sluitend aanbod van maatwerkvoorzieningen.

Wat hebben we gedaan?

  • Duo+ heeft gedurende 2023 achterstanden in aanvragen weggewerkt doordat haar capaciteit weer op orde is gekomen in 2023.

  • In 2023 is het Vervoertje opgezet. Er wordt goed gebruik gemaakt van deze voorziening.

  • De meeste Wmo voorzieningen zijn op peil gebleven zowel qua aanvragen als de uitgaven. Bij een tweetal voorzieningen, woonaanpassingen en huishoudelijk ondersteuning, was er minder vraag en zijn de begrote budgetten minder uitgenut. Voor woningaanpassingen is in 2023, op basis van de cijfers van 2022, ruim budget gereserveerd omdat dit uitgaven zijn die zich lastig laten voorspellen. De onvoorspelbaarheid zit in de zeer hoge kosten voor deze voorziening in relatie tot het aantal aanvragen. Ondanks het geringe aantal aanvragen per jaar zijn de kosten voor deze voorziening doorgaans hoog. Twee of drie aanvragen voor woningaapassingen doen de kosten vertwee- of drievoudigen waardoor bij onvoldoende begroten een overschreiding zeer snel aan de orde is.

    Door gebrek aan capacitieit is er bij huishoudelijke ondersteuning sprake van een wachtlijst bij de aanbieder en minder uren inzet bij sommige cliënten. Door de wachtlijsten is de instroom voor huishoudelijke ondersteuning lager waardoor in 2023 iets minder cliënten gebruik hebben gemaakt van huishoudelijke ondersteuning. Al met al zijn er minder uren huishoudelijke ondersteuning gegeven waardoor er minder uitgaven zijn geweest. Overigens zijn alle cliënten geholpen die in 2023 huishoudelijke ondersteuning het hardst nodig hadden ondanks capaciteitsproblemen. De aanbieder heeft hierin goed meegewerkt en meegedacht.

  • In 2023 zijn twee inkooptrajecten gestart. Het inkooptraject voor woningaanpassingen is afgerond en Welzorg heeft een nieuw contract ontvangen.

  • Ook in 2023 voert MEE clientondersteuning uit voor de inwoners van Ouder-Amstel die hier behoefte aan hebben.

  • Het inkooptraject voor Wmo begeleiding en dagbesteding heeft vertraging opgelopen om er voor te zorgen dat er een zorgvuldig kostprijsonderzoek uitgevoerd kon worden conform de regels van de algemene maatregel van bestuur. De verwachting is dat de nieuwe partijen per 1 maart 2024 gecontracteerd zijn.

Doelstelling

Het bereik onder mantelzorgers vergroten

Wat wilden we doen?

  • De inwoners van Duivendrecht kunnen gebruik maken van een inloopspreekuur in De Brede Hoed in Diemen bij de nieuwe mantelzorgorganisatie. Het inloopspreekuur heeft een hogere frequentie, waardoor inwoners vaker en langer terecht kunnen voor hulp.

  • Verbeteren van de contacten tussen de mantelzorgorganisaties en de eerste lijn, door deelname aan gezamenlijke overleggen.

Wat hebben we gedaan?

  • Naast het spreekuur in Diemen is Markant wekelijks in het Dorpshuis in Duivendrecht aanwezig zodat de medewerker van Coherente of de gemeente mantelzorgers rechtstreeks kan doorverwijzen.

  • Er wordt nauw samengewerkt met de andere partners in Duivendrecht zoals psychologische hulpverleners, Maatschappelijk werk van Participe en de Praktijkondersteuners van het Gezondheidscentrum.

  • Mantelzorg en Meer zet het hele jaar door in op kennis- en expertisedeling met/aan partners.

Doelstelling

Ondersteuning mantelzorgers

Wat wilden we doen?

  • Het mantelzorgcompliment verstrekken aan mantelzorgers, met een verzorgde in Ouder-Amstel, die ingeschreven staan bij een mantelzorgorganisatie.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2023 hebben 216 mensen een mantelzorgcomliment ontvangen (VVV bon ter waarde van € 75), omdat zij mantelzorger zijn voor iemand woonachtig in de gemeente Ouder-Amstel.

Doelstelling

Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen

Wat wilden we doen?

  • Op bestuurlijk niveau vindt regionaal (Amstelland niveau) overleg plaats met centrumgemeente Amsterdam over de uitvoering en de toekomstige ontwikkelingen in de Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen (MOBW).

  • De herverdeling van middelen vindt vanaf 2024 plaats. Concreet betekent dit besluit dat alle gemeenten per 2024 de middelen voor Beschermd Wonen ontvangen op basis van een objectief verdeelmodel. De Amstelland gemeenten mandateren Amsterdam, net als voorgaande jaren, voor de uitvoering van Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen (MWOB) tot en met 2023.

  • Het streven is om samen met de Amstelland gemeenten de toegang voor MOBW begin 2023 bij de lokale gemeentes te beleggen. Dit betekent dat wij de toegang voor Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen bij het Zorgadviespunt gaan inrichten. Voor het inrichten van de toegang ontvangen wij tranformatiemiddelen.

  • Samen met Amsterdam en de Amstelland gemeenten wordt in 2023 verder uitvoering gegeven aan het regioplan voor de preventie (voorkomen en tegengaan) van dakloosheid.

  • Met de Amstelland gemeenten zetten wij ons in voor aanpak economisch dak- en thuislozen burgers uit de regio. Dit doen wij door onder andere het project 'Onder de Pannen' verder uit te rollen en verdere afspraken omtrent het project H.J.E. Wenckebachweg te maken. Daarnaast worden beleidsregels voor economisch dak- en thuislozen opgesteld om de ondersteuning vast te leggen.

Wat hebben we gedaan?

  • 2023 heeft op bestuurlijk-, management- en beleidsniveau in het teken gestaan van afspraken maken voor de invoering van een gedeelte van de MOBW bij de lokale gemeenten - Begeleid Thuis zonder Wooncomponent.

  • Daarnaast is er gewerkt aan een transitieplan voor de verdere decentralisatie van de MOBW. Gedurende 2023 is helder geworden dat dit plan niet alleen een plan moet zijn over hoe de lokale gemeenten inhoudelijke elementen van de decentralisatie gaan implementeren - een eigen meldpunt, werkafspraken met Duo+ en de overige uitvoerenden partijen. In het transitieplan worden ook governenance en financiele afspraken opgenomen en er wordt een meerjarenplanning gemaakt omdat de transitie van MOBW meer jaren in beslag neemt. De uitwerking van het transitieplan loopt door in 2024.

  • De aanpak economisch daklozen is geïmplementeerd. Economisch daklozen worden via het project Onder de Pannen geplaatst in diverse locaties in Amstelland. Dat de H.J.E. Wenkenbachweg in 2023 niet is opengegaan heeft de uitvoering van dit project niet belemmerd. De verwachting is dat de H.J.E. Wenkenbachweg op 1 maart 2024 opengaat na vertraging van bouwtechnische aard en het koude weer.

  • Tot op heden zijn er nog geen economisch daklozen van de gemeente Ouder-Amstel geplaatst omdat er niemand uit deze doelgroep zich heeft gemeld voor deze voorziening.

  • In 2024 worden de beleidsregels Wonen aangepast om deze aan te laten sluiten bij het huidig landelijk beleid.

Doelstelling

Toezicht op naleving kwaliteitseisen maatwerkvoorzieningen

Wat wilden we doen?

  • De GGD-Amsterdam voert, in zijn rol als Wmo toezichthouder, het wettelijk toezicht uit op de naleving van de kwaliteitseisen.

  • Alle cliënten met een Wmo-voorziening ontvangen voor het cliëntervaringsonderzoek een vragenlijst waarin onderzoek wordt gedaan naar de toegang, kwaliteit en effect van de Wmo ondersteuning.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2023 heeft de GGD-Amsterdam in zijn rol als Wmo toezichthouder een aantal Wmo zorgorganisaties in de gemeente Ouder-Amstel onderzocht op naleving van de kwaliteitseisen. De GGD heeft voor deze organsaties een positief rapport afgegeven zowel op het naleven van de kwaliteitseisen als een hoge mate van cliënttevredenheid.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf