Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

In het bovenstaande thema hebben we het volgende speerpunt:

Speerpunt: Het versterken van vertrouwen en verantwoordelijk

Doelstelling

Het wegnemen van obstakels in het bijstandsbeleid die meedoen in de samenleving in de weg staan.

Wat wilden we doen?

  • Onderzoek naar mogelijkheden van een bijstandsbeleid dat meer gericht is op talent en affiniteit van mensen dan op repressie. Er wordt bekeken of processen eenvoudiger en klantvriendelijker kunnen worden gemaakt. Als methode hiervoor wordt de 'omgekeerde toets' gebruikt. Het principe hiervan is maatwerk, een integrale aanpak en toetsbaarheid.

  • Onderzoek naar de mogelijkheid om bijverdienen naast de uitkering toe te staan conform de wens uit het coalitieakkoord.

Wat hebben we gedaan?

  • De uitvoering heeft meer training gehad in de omgekeerde toets. In re-integratiegesprekken lag de focus op wat mogelijk is voor de inwoner en vanuit daar kijken wat passend is. Om een zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van de inwoners zijn de re-integratievoorzieningen uitgebreid. Daarnaast is de jongerenpilot voortgezet, door integraal te werken ondersteunen we de jongeren bij het zelfredzaam zijn.

  • Het Breed offensief is ingevoerd, hierdoor wordt het voor inwoners en werkgevers eenvoudiger om te zien wat de gemeente voor hen kan betekenen en zijn de verschillen tussen gemeenten kleiner. Daarnaast heeft de uitvoering, vooruitlopend op de invoering Participatiewet in Balans, training gehad over de ontwikkelingen. Hierdoor sluit de dienstverlening beter aan bij de behoefte van de inwoners.

  • Het is niet gelukt om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om bij te verdienen naast de uitkering, dit vanwege capaciteitsgebrek. De wens is om hier na de evaluatie van het minimabeleid in 2024 onderzoek naar te doen.

Doelstelling

Minimabeleid: Het effectief ondersteunen van minima.

Wat wilden we doen?

  • Effecten minimabeleid worden geëvalueerd.

Wat hebben we gedaan?

  • Er wordt ingezet op datagedreven sturen en datagedreven werken. In 2023 zijn er werksessies georganiseerd om binnen het thema van bestaanszekerheid datagedreven te werken. Om zo dichtbij de middelen doelmatig in te zetten. Aan de hand van deze werksessies wordt in 2024 het minimabeleid geëvalueerd.

  • Naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad is een armoedevoorstel gemaakt. Hierbij is besloten om structureel het bereik van de bijzondere bijstand te verhogen, de draagkrachtgrens bij de bijzondere bijstand te verhogen naar 120%, jaarlijks een vrij beschikbaar bedrag beschikbaar te stellen, de vermogensgrens bij de kwijtschelding gemeentelijke belastingen te verruimen en de informatievoorziening te verbeteren. Voor 2023 is besloten om de Energieoeslag 2023 snel uit te betalen, bijzondere bijstand voor energiekosten te verstrekken, extra middelen aan de Voedselbank in Diemen toe te kennen en een extra ruimte voor het Financieel Café beschikbaar te stellen voor het voeren van privacy gevoelige gesprekken, zolang er geen andere huurder voor deze ruimte is.

Doelstelling

Wet inburgering: Nieuwkomers in de gemeente goed ondersteunen bij het leren van de taal, inburgering en participatie.

Wat wilden we doen?

  • De gemeente biedt statushouders een brede intake en de Taalstart, een soort verlengde intake. Samen met de statushouder wordt een Plan Inburgering en Participatie (PIP) gemaakt waarin de leerroute en afspraken over participatie worden vastgelegd. De leerroutes worden gevolgd in Amsterdam of Amstelveen.

  • Statushouders worden in de eerste zes maanden financieel ontzorgd, volgen een cursus financiële zelfredzaamheid en krijgen financiële begeleiding.

  • De groep nieuwkomers die onder de wet inburgering 2013 valt, de zogenaamde ondertussengroep, wordt zo goed mogelijk bij het inburgeren ondersteund.

Wat hebben we gedaan?

  • De taakstelling huisvesting statushouders is ruim gehaald. Dit was 32, waarbij 39 statushouders zijn gehuisvest. In 2023 zijn vijftien statushouders met een werkbemiddelingstraject begonnen. Twee statushouders zijn begonnen met de Onderwijsroute aan de VU.

  • Statushouders worden de eerste zes maanden financieel ontzorgd en krijgen financiële begeleiding.

  • Van de groep nieuwkomers onder de wet inburgering 2013, de ondertussengroep, zijn negen statushouders begonnen met een traject naar werk.

  • De cursus financiële zelfredzaamheid is in 2023 wegens gebrek aan afspraken niet uitgevoerd. Er heeft wel maatschappelijke begeleiding plaatsgevonden waar aandacht is geweest voor de ontwikkeling van financiële zelfredzaamheid. Afspraken met Stichting Vluchtelingenwerk zijn gemaakt zodat deze cursussen per 2024 wel van start gaan.

Doelstelling

Schuldhulp: Inwoners met betalingsachterstanden eerder in beeld krijgen en uit eigen beweging hulp aanbieden.

Wat wilden we doen?

  • Bij een meervoudig signaal over betalingsachterstanden op vaste lasten, zoals huur, energie, water en zorgverzekering door middel van een huisbezoek schulddienstverlening aanbieden. Het Rijk stelt vanaf 2023 via de Aanpak Geldzorgen, Armoede en Schulden structureel middelen beschikbaar voor het voorkomen en bestrijden van armoede en schulden.

  • Aansluiten bij de Nederlandse schuldhulproute.

Wat hebben we gedaan?

  • Gemeenten hebben sinds 2021 de wettelijke verplichting om schulden vroegtijdig op te sporen met behulp van signalen van derden. Onderdeel van deze taak is het afleggen van huisbezoeken in samenwerking met maatschappelijk werkers. De structurele middelen vanuit het Rijk worden ingezet om de schuldhulpverlening te optimaliseren.

  • Inwoners en ondernemers ervaren toenemende geldzorgen en betalingsachterstanden, vaak pas gemeld bij de gemeente als de schulden zijn opgelopen. Om dit te voorkomen, zet de gemeente Ouder-Amstel in op vroegsignalering en preventie. Sinds 1 juni 2023 werkt de gemeente samen met de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) om inwoners op diverse manieren te bereiken; informeren en doorverwijzen naar ondersteuning, zoals via landelijke campagnes en push-meldingen bij deelnemende bedrijven.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf