Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

In het bovenstaande thema hebben we het volgende speerpunt:

Speerpunt: Kwalitatief goede zorg

Doelstelling

De hulpvraag in het geval van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen opvangen én zorgen dat deze laagdrempelig toegankelijk is

Wat wilden we doen?

  • Ook voor 2023 is het belangrijk om te bewaken dat de capaciteit van de lokale hulpverlening voldoende blijft bij de toenemende hulpvraag.

  • Aan de hand van de evaluatie in 2022 wordt gekeken of het spreekuur huiselijk geweld voldoet aan de behoefte.

  • De samenwerking tussen de gemeentelijke hulpverlener huiselijk geweld en Veilig Thuis (VT) wordt voortgezet.

Wat hebben we gedaan?

  • De functie hulpverlener Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (HGKM) is in 2023 voortgezet, en ook in 2024 blijft deze functie bestaan. Hiermee is er voldoende capaciteit voor de lokale hulpverlening. De functie is geïntegreerd in het Sociaal Team.

  • In 2023 zijn er twee bewoners langsgeweest op het spreekuur, nadat zij zijn doorverwezen. Er is daarom in 2023 vol ingezet op het vergroten van de opkomst. Deze interventies hebben niet geleid tot een hogere opkomst. Om tot een andere strategie te komen, zijn we onder andere in gesprek gegaan met een ervaringsdeskundige. Deze gesprekken hebben geleid tot nieuwe inzichten, welke we in 2024 gaan uitvoeren.

  • De samenwerking tussen VT en de gemeentelijke hulpverlener HGKM (zit in het Sociaal Team) is nog steeds actief en de halfjaarlijkse evaluaties zijn positief van beide kanten. Het Sociaal Team heeft een vaste contactpersoon bij Veilig Thuis.

Doelstelling

Vertegenwoordiging van het belang van Ouder-Amstel in de gemeenschappelijke regeling Amsterdam-Amstelland (Veilig Thuis)

Wat wilden we doen?

  • Verwacht wordt dat het aantal meldingen bij Veilig Thuis nog blijft stijgen. Er wordt rekening gehouden met een groei van het personeel bij Veilig Thuis van 10% in 2023.

  • Regioaanpak huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM) 2020-2024. De focus van Ouder-Amstel ligt bij preventie.

Wat hebben we gedaan?

  • Het aantal meldingen bij Veilig Thuis is in het eerste half jaar van 2023 gestegen ten opzichte van het aantal meldingen in het eerste halfjaar van 2022. Wel blijft Veilig Thuis personeel werven. In de eerste helft van 2023 betrof dit achttien nieuwe medewerkers. Op het moment van schrijven zijn de volledige jaarcijfers nog niet bekend.

  • Om de bewustwording onder inwoners over huiselijk geweld en de meldingsbereidheid te vergroten is de expositie "Wij doorbreken de cirkel van geweld" georganiseerd. Deze expositie vond in augustus/september plaats in het gebied rondom het gemeentehuis en Sluisplein in Ouderkerk aan de Amstel

Speerpunt: Enthousiasmeren meer vrijwilligers

Doelstelling

Vrijwilligers zo goed mogelijk ondersteunen

Wat wilden we doen?

  • De vacaturebank actief promoten.

  • Faciliteren bij het in stand houden van vrijwilligerswerk.

Wat hebben we gedaan?

  • Er is in beide kernen een Zorg en Welzijn informatiemarkt gehouden, waar verschillende organisaties informatie hebben verstrekt aan belangstellenden.

  • Het Gezamenlijk vrijwilligersoverleg (GVO) heeft vier keer plaats gevonden. In dit overleg stemmen de vrijwilligersorganisaties activiteiten op elkaar af.

Speerpunt: Actieve en respectvolle gemeente

Doelstelling

Iedereen kan actief deelnemen aan de samenleving, ongeacht afkomst, geslacht, beperking, geloof of (seksuele) voorkeur

Wat wilden we doen?

  • Diverse organisaties voeren het gemeentelijk beleid op het gebied van Wmo, welzijn, sport en cultuur dat gericht is op het deelnemen van onze inwoners aan de samenleving. De gemeente stimuleert dit beleid door middel van subsidies. In het kader van de versobering op het subsidiebeleid vindt een herijking plaats die ook op dit terrein een impact kan hebben. Dit moet nog worden uitgewerkt en geldt dus niet voor 2023.

Wat hebben we gedaan?

Er is samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) gewerkt aan digitale inclusie. De OBA Duivendrecht is een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) geworden. Onder de noemer ‘Hulp bij digitaal’ wordt in Duivendrecht het volgende aangeboden aan jong en oud:

  • Informatiepunt Digitale Overheid (voor vragen over de digitale overheid).

  • Spreekuur voor algemene en technische vragen van digitale aard.

  • Oefenuur (begeleid individueel werken aan het verbeteren van basisvaardigheden).

  • Cursussen gericht op het trainen en verder ontwikkelen van digitale vaardigheden zoals Klik en Tik, DigiSterker en DigiVitaler.

In 2023 hebben onder andere 59 deelnemers een computercursus gevolgd en zijn er 219 vragen beantwoord.

Doelstelling

Mensen die zich eenzaam voelen worden geholpen bij maatschappelijke deelname

Wat wilden we doen?

  • Lokale campagne tegen eenzaamheid uitvoeren.

Wat hebben we gedaan?

  • In de periode van 28 september tot 6 oktober 2023 is de week van de Eenzaamheid door Coherente georganiseerd en zijn er veel verschillende activiteiten geweest, waaraan kon worden deelgenomen.

Doelstelling

In Ouder-Amstel wordt respectvol met verschillen omgegaan

Wat wilden we doen?

  • In samenspraak met maatschappelijke partners gaat de gemeente op passende wijze aandacht besteden aan het thema emancipatie.

Wat hebben we gedaan?

  • In 2023 is er op dit onderwerp geen actieve inzet gepleegd als gevolg van capaciteitsgebrek.

Speerpunt opvang Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers

De behoefte aan opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers bleef heel het jaar hoog. De oorlog in Oekraïne is nog allerminst voorbij. De gemeente Ouder-Amstel neemt haar verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen. Bij de opvang zijn particuliere eigenaren, inwoners (waaronder vele vrijwilligers), ondernemers en maatschappelijke organisaties betrokken, zonder wiens hulp de gemeente deze opvang niet had kunnen organiseren.

Voor de opvang van Oekraïense ontheemden stelde het Rijk in 2023 via een specifieke uitkering een normbedrag beschikbaar van € 83 per gerealiseerd bed per dag. Hiermee kan de gemeente de kosten ruim dekken voor onder andere huisvesting, leefgeld, sociaal beheer en uitvoering. Tegen het eind van het jaar bleek de gemeente hiervan ruim geld over te houden, mede dankzij zorgvuldig beheersen van de uitgaven. De verbouwingskosten voor de opvang van Oekraïners vergoedt het Rijk 1:1 aan de gemeente.

In 2023 heeft de gemeente Ouder-Amstel op drie locaties vluchtelingen opgevangen:

  1. H.J.E. Wenckebachweg 144, Amsterdam-Duivendrecht

  2. Korendragerstraat 1, Ouderkerk aan de Amstel

  3. Entrada 700, Amsterdam-Duivendrecht

Ad 1. Van half februari tot eind juli woonden hier ongeveer 100 vluchtelingen uit Oekraïne, en eerst 150 asielzoekers en later 250 asielzoekers. Door de plannen voor locatieontwikkeling is de opvang per 1 augustus beëindigd. Het COA heeft de kosten gedekt voor de opvang van asielzoekers, waarmee deze opvang in de begroting budgettair neutraal is. De uitgaven zijn lager uitgevallen ten opzichte van de verwachte inkomsten.

Ad 2. Sinds kort na de oorlog in Oekraïne verbleven zo'n 45 vluchtelingen uit Oekraïne in het voormalige Rabobankgebouw. Op 21 augustus vertrokken de laatste vluchtelingen uit het gebouw. De weken daarvoor verhuisden verreweg de meeste van hen naar Entrada 700.

Ad 3. Vanaf medio juni is de opvang in Entrada 700 geopend. De Oekraïners trokken er in per verbouwde verdieping. Vanaf medio augustus verblijven ongeveer 220 vluchtelingen uit Oekraïne. Het huurcontract met de gemeente Amsterdam, die huurt van de eigenaar, loopt tot december 2025.

Met de kosten van het locatieonderzoek opvang asielzoekers is zo'n € 40.000 gemoeid.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf