Organisatie-ontwikkeling - Groei gemeente
Beleidsplan voor Groei en Ontwikkeling
Als gemeente hebben we ons al geruime tijd ingezet voor groei, en we streven ernaar om de komende jaren stevig te blijven groeien. Deze groei zal zich manifesteren in een aanzienlijke toename van zowel het aantal inwoners als het (maatschappelijk) vastgoed. Dit heeft aanzienlijke implicaties voor ons begrotingsbeeld. Niet alleen zullen de inkomsten stijgen door hogere OZB-opbrengsten, een verhoogde algemene uitkering en meer inkomsten uit parkeren en toeristenbelasting, maar ook zullen de uitgaven toenemen, bijvoorbeeld vanwege de noodzaak om nieuwe openbare ruimtes te beheren en te onderhouden.
In 2022 zijn er beslissingen genomen omtrent aanpassingen aan de organisatie, welke ook in 2023 en daarna doorwerken. Deze aanpassingen zijn conform opgenomen in deze begroting. Er zal op termijn extra inzet vanuit Duo+ nodig zijn, en dit zal stapsgewijs gelijklopen met de groei en zorgvuldig in kaart worden gebracht. Mocht blijken dat deze extra inzet niet kan worden opgelost door het stellen van prioriteiten, dan zal er in de kadernota en/of begroting een voorstel worden opgenomen voor extra formatie voor Duo+.
De geraamde extra formatiekosten zijn structureel van aard. Deze formatie zal uiteindelijk, nadat de groei fysiek gerealiseerd is, worden geïntegreerd in de reguliere formatie die passend is voor een gemeente met uiteindelijk circa 30.000 inwoners. De eerste berekeningen laten zien dat de groei van de gemeente, en daarmee de gemeentelijke inkomsten, gelijke tred houden met de groei van de gemeentelijke bedrijfsvoering in al haar facetten.
Voor het realiseren van de benodigde onderwijs- en andere maatschappelijke voorzieningen is in 2023 een conceptbeleidsplan ontwikkeld. Hierin is een financieel plan op hoofdlijnen opgenomen, dat als leidraad zal dienen bij het verwezenlijken van onze ambities voor groei en ontwikkeling.